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and	accidental	disclosures

by	Mary	D.	Brandt,	MBA,	RHIA,	CHE,	CHPS
Q:	Does	the	HIPAA	Privacy	Rule	strictly	prohibit	the	disclosure	or	request	of	an	entire	medical	record?	If
not,	does	there	need	to	be	a	case-by-case	justification	every	time	an	entire	record	is	disclosed?

A:	The	Privacy	Rule	does	not	prohibit	the	disclosure	of	an	entire	medical	record,	but	it	does	apply	the	“minimum
necessary”	rule	(see	45	CFR	§164.514(d)).	You	may	release	the	entire	record	if	it	is	specifically	justified	as	the	amount
reasonably	necessary	to	accomplish	the	purpose	of	the	request	(for	example,	a	valid	subpoena	that	requests	“any	and
all	records”	on	an	individual).	You	may	also	release	a	complete	copy	of	the	record	if	the	patient	provides	written
authorization	to	do	so.

Q:	Can	a	healthcare	provider	be	a	business	associate	(BA)	of	another	provider?	In	other	words,	do
providers	need	to	have	business	associate	agreements	(BAA)	between	one	another?

A:	Yes,	Provider	1	may	be	a	BA	of	Provider	2,	if	it	provides	a	service	to	Provider	2	that	requires	access	to	Provider	2’s
PHI.	In	this	case,	Provider	2	would	need	to	have	a	BAA	with	Provider	1.	Providers	who	exchange	PHI	in	the	course	of
providing	treatment	for	shared	patients	do	not	need	to	have	BAAs	with	each	other.

Q:	Does	the	HIPAA	Privacy	Rule	require	facilities	to	make	structural	changes	like	soundproofing	or	private
rooms	in	order	to	prevent	disclosures	that	could	occur	from	overhearing	conversations?

A:	No,	the	Privacy	Rule	does	not	require	facilities	to	make	structural	changes.	It	does,	however,	require	reasonable
safeguards	and	minimum	necessary	policies	and	procedures	to	protect	an	individual’s	privacy.	Common	safeguards
include:

Asking	staff	to	speak	quietly	with	family	members	in	a	waiting	room	or	other	public	area
Avoiding	the	use	of	patient	names	in	public	hallways	and	elevators
Isolating	or	locking	file	cabinets	and	record	storage	areas
Using	password	protection	for	computers	that	contain	PHI

Q:	If	you	discover	that	you	have	accidentally	accessed	a	patient’s	information	on	your	facility’s	computer
system,	what’s	the	best	course	of	action?	Who	should	you	notify	first?	Are	you	at	risk	of	being	in	trouble
if	you	looked	at	the	information	before	realizing	the	error?

A:	Immediately	notify	your	facility’s	privacy	official.	If	you	don’t	need	access	to	patient	information,	your	computer
access	profile	should	not	allow	that	access.	If	you	do	need	access	to	patient	information	but	accidentally	accessed	the
record	of	a	family	member	or	colleague	in	the	course	of	your	work,	let	your	privacy	official	know.	If	the	access	was
accidental,	you	should	not	be	disciplined.

Editor’s	note:	Brandt	is	a	healthcare	consultant	specializing	in	healthcare	regulatory	compliance	and	operations
improvement.	She	is	also	an	advisory	board	member	for	BOH.	This	information	does	not	constitute	legal	advice.
Consult	legal	counsel	for	answers	to	specific	privacy	and	security	questions.	Opinions	expressed	are	those	of	the	author
and	do	not	represent	HCPro	or	ACDIS.	Email	your	HIPAA	questions	to	Editor	Steven	Andrews	at	sandrews@hcpro.com.
	

"Except	where	specifically	encouraged,	no	part	of	this	publication	may	be	reproduced,	in	any	form	or	by	any	means,
without	prior	written	consent	of	HCPro,	or	the	Copyright	Clearance	Center	at	978-750-8400.	Opinions	expressed	are	not
necessarily	those	of	RCA.	Mention	of	products	and	services	does	not	constitute	endorsement.	Advice	given	is	general,
and	readers	should	consult	professional	counsel	for	specific	legal,	ethical,	or	clinical	questions."
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