
Briefings	on	APCs
This	month’s	coding	Q&A

Medical	necessity

Q:	The	office	of	inspector	general	often	audits	for	medical	necessity.	Why	do	you	think	it's	such	a	common
problem?

A:	There	can	be	a	disconnect	between	the	healthcare	professional,	the	physician's	opinion	of	what's	medically
necessary,	and	what	the	third-party	payer	finds	to	be	medically	necessary.

And	as	coders,	I	want	you	to	remember	the	importance	of	including	explanations	and	documentation.	For	example,	a
patient	having	a	mole	removed.	If	you	don't	include	the	fact	that	the	patient	has	Parkinson's	disease,	payers	are	not
going	to	consider	having	them	admitted	as	an	inpatient	or	any	kind	of	sedation	or	anesthesia	as	medically	necessary.
They	either	won't	pay	for	the	whole	thing,	or	they	won't	pay	for	that	part.

It’s	very	important	for	us	to	remember	that	we	have	to	make	sure	that	we	tell	the	whole	story.	You	may	have	a	patient
that	comes	in	every	month	for	something,	for	example,	an	injection.	Whatever	it	might	be,	because	you	know	this
person	and	you	know	their	particular	circumstances,	it	might	be	easy	to	overlook	something,	so	it's	not	included	in	the
documentation	for	the	visit.

Editor’s	note:	Shelley	C.	Safian,	PhD,	RHIA,	MAOM,	CCS-P,	CPC-I,	an	AHIMA-approved	ICD-10-CM/PCS	trainer
and	president	of	Safian	Communications	Services	Inc.,	answered	this	question	during	the	HCPro	webinar,	“Medical
Necessity:	ICD-10-CM	Coding	and	Reimbursement.”
	

Monitoring	of	interstitial	fluid	pressure

Q:	What	is	the	code	for	a	pressure	monitor	machine	used	to	get	a	continuous	reading	of	compartment
pressure	on	fractures?

A:	If	used	during	the	postoperative	period,	this	service	would	be	included	in	the	global	surgical	package	and	not
separately	reported.	Otherwise,	use	the	unlisted	code	for	the	specific	anatomy.	Do	not	use	CPT®	code	20950	because
the	pressure	monitor	machine	performs	a	noninvasive	procedure,	operating	similarly	to	a	blood	pressure	device.	CPT
code	20950	represents	an	invasive	procedure.

Medicare’s	CCI	policy	manual	instructs,	“Some	procedures	routinely	utilize	monitoring	of	interstitial	fluid	pressure
during	the	postoperative	period	(e.g.,	distal	lower	extremity	procedures	with	risk	of	anterior	compartment
compression).	CPT	code	20950	(monitoring	of	interstitial	fluid	pressure)	shall	not	be	reported	separately	for	this
monitoring.”	(CCI,	Chapter	4,	§I.8)

However,	if	the	procedure	was	in	fact	invasive	and	is	not	included	in	the	global	period	for	a	surgical	procedure,	be
aware	that	there	are	differences	of	opinion	on	how	to	bill	CPT	code	20950.	An	official	with	the	American	Academy	of
Orthopaedic	Surgeons	Coding	Committee	has	stated	that	you’d	report	CPT	code	20950	“once	for	all	four	compartments
of	the	leg.	Twice	if	you	do	leg	and	thigh	or	right	leg	and	left	leg.”

Medicare	limits	you	to	reporting	CPT	code	20950	just	twice	on	the	same	patient	and	same	calendar	day	through	a
medically	unlikely	edit,	which	sets	the	code’s	units	of	service	at	2.

American	Medical	Association	guidance	also	states	that	CPT	code	20950	should	be	reported	once	per	leg,	regardless	of
the	number	of	compartments	tested.

Check	with	the	specific	payer	policy	on	how	CPT	code	20950	should	be	reported.

Editor’s	note:	This	question	and	answer	comes	from	the	book,	2024	Orthopedic	Coding	&	Documentation	Trainer,
2023.

	

Prolonged	service	times

Q:	CMS’	prolonged	service	code	G2212	was	originally	based	on	the	maximum	times	in	the	descriptors	for



CPT	codes	99205	and	99215.	But	the	2024	CPT	manual	replaced	the	minimum	and	maximum	time	ranges
for	the	office/other	outpatient	codes	with	minimum	times	that	the	provider	must	meet	or	exceed.

Should	our	practitioners	continue	to	use	Medicare’s	prolonged	service	times	for	office/other	outpatient
E/M	visits,	or	should	they	switch	to	the	shorter	times	for	prolonged	service	code	99417	in	the	2024	CPT
manual?

We	believe	the	times	for	G2212	still	apply,	but	we	want	to	make	sure.

A:	You	are	correct.	Your	practice	should	stick	with	the	original	times	for	G2212.

The	latest	CPT	update	created	confusion	because	the	descriptor	for	G2212	states	that	the	prolonged	time	is	“beyond
the	maximum	required	time	of	the	primary	procedure.”	CMS	did	not	change	its	descriptor	for	G2212	in	response	to	the
revised	CPT	code	descriptors	(PBN	11/20/23).	This	caused	many	practices	to	wonder	if	they	could	report	G2212	based
on	the	time	in	the	CPT	code	descriptors.	

However,	the	chart	at	CMS	100-04,	Chapter	12,	¤30.6.15.2	still	lists	the	same	time	thresholds	for	G2212.	According	to
the	chart,	the	provider	must	perform	at	least	89	minutes	of	time-based	services	on	the	date	of	the	encounter	to	report
CPT	code	99205	and	one	unit	of	G2212.	To	report	one	unit	of	G2212	with	CPT	code	99215,	the	provider	must	perform
at	least	69	minutes	of	time-based	services.

There	are	additional	signs	that	CMS	is	sticking	with	the	rules	it	originally	laid	out	for	G2212.	The	agency	did	not
mention	that	it	will	change	or	plans	to	change	its	prolonged	service	policy	in	the	final	2024	Medicare	physician	fee
schedule	or	the	proposed	2025	Medicare	physician	fee	schedule.	More	importantly,	it	continues	to	list	the	prolonged
CPT	code	99417	as	invalid	for	Medicare	payment	purposes.	If	the	agency	wanted	to	use	the	times	for	the	prolonged
CPT	code	it	would	adopt	99417	and	delete	G2212.

	Editor’s	note:	This	question	and	answer	originally	appeared	on	Part	B	News.
These	answers	were	provided	based	on	limited	information.	Be	sure	to	review	all	documentation	specific	to	your	own
individual	scenario	before	determining	appropriate	code	assignment

"Except	where	specifically	encouraged,	no	part	of	this	publication	may	be	reproduced,	in	any	form	or	by	any	means,
without	prior	written	consent	of	HCPro,	or	the	Copyright	Clearance	Center	at	978-750-8400.	Opinions	expressed	are	not
necessarily	those	of	RCA.	Mention	of	products	and	services	does	not	constitute	endorsement.	Advice	given	is	general,
and	readers	should	consult	professional	counsel	for	specific	legal,	ethical,	or	clinical	questions."

https://pbn.decisionhealth.com/Articles/Detail.aspx?id=548137

